The Amazon river dolphin (Inia geoffrensis), also known as the boto, bufeo or pink river dolphin, is a species of toothed whale endemic to South America and is classified in the family Iniidae. Three subspecies are currently recognized: I. g. geoffrensis (Amazon river dolphin), I. g. boliviensis (Bolivian river dolphin) and I. g. humboldtiana (Orinoco river dolphin). The position of the Araguaian river dolphin (I. araguaiaensis) within the clade is still unclear. The three subspecies are distributed in the Amazon basin, the upper Madeira River in Bolivia, and the Orinoco basin, respectively.

The Amazon river dolphin is the largest species of river dolphin, with many adult males reaching in weight, and in length. Adults acquire a pink color, more prominent in males, giving it its nickname "pink river dolphin". Sexual dimorphism is very evident, with males measuring 16% longer and weighing 55% more than females. Like other toothed whales, they have a melon, an organ that is used for bio sonar. The dorsal fin, although short in height, is regarded as long, and the pectoral fins are also large. The fin size, unfused vertebrae, and its relative size allow for improved maneuverability when navigating flooded forests and capturing prey.

They have one of the widest-ranging diets among toothed whales, and feed on up to 53 different species of fish, such as croakers, catfish, tetras and piranhas. They also consume other animals such as river turtles, aquatic frogs, and freshwater crabs.

In 2018, this species was ranked by the International Union for Conservation of Nature (IUCN) as endangered, with a declining population. Threats include incidental catch in fishing lines, direct hunting for use as fishing bait or predator control, damming, and pollution.

Until 2025, it was the only species of river dolphin kept in captivity, mainly in South American countries like Venezuela. It was said to be difficult to train, and had a high mortality rate among captive individuals.

Taxonomy

The species Inia geoffrensis was described by Henri Marie Ducrotay de Blainville in 1817. Originally, the Amazon river dolphin belonged to the superfamily Platanistoidea, which constituted all river dolphins, making them a paraphyletic group. Today, however, the Amazon river dolphin has been reclassified into the superfamily Inioidea. There is no consensus on when and how their ancestral species penetrated the Amazon basin; they may have done so during the Miocene from the Pacific Ocean, before the formation of the Andes, or from the Atlantic Ocean.

There is ongoing debate about the classification of species and subspecies. The IUCN and Committee on Taxonomy of the Society for Marine Mammalogy recognize two subspecies: I. g. geoffrensis (Amazon river dolphin) and I. g. boliviensis (Bolivian river dolphin). A third proposed subspecies, I. g. humboldtiana (Orinoco river dolphin), was first described in 1977. Molecular analysis suggests that the Orinoco dolphins are derived from the Amazon population and are not genetically distinct. Comparative morphological research also indicates that I. g. humboldtiana is not distinguishable from I. g. geoffrensis. However, Cañizales (2020) found that I. g. humboldtiana skulls were morphologically distinct and recommended that it be elevated to species status.

In 2012, it was proposed that I. g. boliviensis was a different species based on skull morphology. In 2002, following the analysis of mitochondrial DNA specimens from the Orinoco basin, the Putumayo River (tributary of the Amazon) and the Tijamuchy and Ipurupuru rivers, geneticists proposed that genus Inia be divided into at least two evolutionary lineages: one restricted to the river basins of Bolivia and the other widely distributed in the Orinoco and Amazon. A recent study, with more comprehensive sampling of the Madeira system, including above and below the Teotonio Rapids (which were thought to obstruct gene flow), found that the Inia above the rapids did not possess unique mtDNA. As such the species level distinction once held is not supported by current results. Therefore, the Bolivian river dolphin is currently recognized as a subspecies. In addition, a 2014 study identifies a third species in the Araguaia-Tocantins basin, but this designation is not recognized by any international organization and the Committee on Taxonomy of the Society for Marine Mammalogy suggests this analysis is not persuasive.

Subspecies

Inia geoffrensis geoffrensis inhabits most of the Amazon River, including rivers Tocantins, Araguaia, low Xingu and Tapajos, the Madeira to the rapids of Porto Velho, and rivers Purus, Yurua, Ica, Caqueta, Branco, and the Rio Negro through the channel of Casiquiare to San Fernando de Atabapo in the Orinoco river, including its tributary: the Guaviare.

Inia geoffrensis boliviensis has populations in the upper reaches of the Madeira River, upstream of the rapids of Teotonio, in Bolivia. It is confined to the Mamore River and its main tributary, the Iténez.

Inia geoffrensis humboldtiana are located in the Orinoco River basin, including the Apure and Meta rivers. This subspecies is restricted, at least during the dry season, to the waterfalls of Rio Negro rapids in the Orinoco between and Puerto Ayacucho, and the Casiquiare canal. This subspecies is not recognized by the Committee on Taxonomy of the Society for Marine Mammalogy, or the IUCN.

Description

The Amazon river dolphin is the largest river dolphin. Adult males reach a maximum length and weight of (average ) and (average ), while females reach a length and weight of (mean ) and (average ). It has very evident sexual dimorphism, with males measuring and weighing between 16% and 55% more than females, making it unique among river dolphins, where females are generally larger than males.

The texture of the body is robust and strong but flexible. Unlike in oceanic dolphins, the cervical vertebrae are not fused, allowing the head to turn 90 degrees. The flukes are broad and triangular, and the dorsal fin, which is keel-shaped, is short in height but very long, extending from the middle of the body to the caudal region. The pectoral fins are large and paddle-shaped. The length of its fins allows the animal to perform a circular movement, allowing for exceptional maneuverability to swim through the flooded forest but decreasing its speed.

The body color varies with age. Newborns and the young have a dark grey tint, which in adolescence transforms into light grey, and in adults turns pink as a result of repeated abrasion of the skin surface. Males tend to be pinker than females due to more frequent trauma from intra-species aggression. The color of adults varies between solid and mottled pink and in some adults the dorsal surface is darker. It is believed that the difference in color depends on the temperature, water transparency, and geographical location. There was one albino on record, kept in Duisburg Zoo's dolphinarium. However, as of 2020, this specimen and one other have died.

The skull of the species is slightly asymmetrical compared to the other toothed whales. It has a long, thin snout, with 25 to 28 pairs of long and slender teeth to each side of both jaws. Dentition is heterodont, meaning that the teeth differ in shape and length, with differing functions for both grabbing and crushing prey. Anterior teeth are conical and later have ridges on the inside of the crown. Despite small eyes, the species seems to have good eyesight in and out of the water. It has a melon on the head, the shape of which can be modified by muscular control when used for biosonar. Breathing takes place every 30 to 110 seconds.

Longevity

In the wild, the life expectancy of the Amazon river dolphin is unknown, but in captivity, the longevity of healthy individuals has been recorded at between 10 and 30 years.

According to a 1986 study of the average longevity of this species in captivity, the lifespan of this species in the United States was only 33 months.

Until his death in December 2020, an individual named "Baby" lived up to (at least) 46 years at the Duisburg Zoo in Germany. At the time of his death, he had lived at Duisburg Zoo for 45 years and 9 months.

Biology and ecology The Amazon river dolphin are commonly seen singly or in pairs, but may also occur in pods that rarely contain more than eight individuals. Pods as large as 37 individuals have been seen in the Amazon, but the average is three. In the Orinoco, the largest observed groups number 30, but the average is just above five. During prey time, as many as 35 pink dolphins work together to obtain their prey. Typically, social bonds occur between mother and child, but may also been seen in heterogeneous groups or bachelor groups. The largest congregations are seen in areas with abundant food, and at the mouths of rivers. There is significant segregation during the rainy season, with males occupying the river channels, while females and their offspring are located in flooded areas. However, in the dry season, there is no such separation. Due to the high level of prey fish, larger group-sizes are seen in large sections that are directly influenced by whitewater (such as main rivers and lakes, especially during low water season) than in smaller sections influenced by blackwater (such as channels and smaller tributaries). In their freshwater habitat they are apex predators and gatherings depend more on food sources and habitat availability than in oceanic dolphins where protection from larger predators is necessary.

Captive studies have shown that the Amazon river dolphin is less shy than the bottlenose dolphin, but also less sociable. It is very curious and has a remarkable lack of fear of foreign objects. However, dolphins in captivity may not show the same behavior that they do in their natural environment, where they have been reported to hold the oars of fishermen, rub against boats, pluck underwater plants, and play with sticks, logs, clay, turtles, snakes, and fish.

They are slow swimmers; they commonly travel at speeds of but have been recorded to swim at speeds up to . When they surface, the tips of the snout, melon and dorsal fins appear simultaneously, the tail rarely showing before diving. They can also shake their fins, and pull their tail fin and head above the water to observe the environment. They occasionally jump out of the water, sometimes as high as a meter (3.14 ft). They are harder to train than most other species of dolphin.

Courtship Adult males have been observed carrying objects in their mouths such as branches or other floating vegetation, or balls of hardened clay. The males appear to carry these objects as a socio-sexual display which is part of their mating system. The behavior is "triggered by an unusually large number of adult males and/or adult females in a group, or perhaps it attracts such into the group. A plausible explanation of the results is that object-carrying is aimed at females and is stimulated by the number of females in the group, while aggression is aimed at other adult males and is stimulated by object-carrying in the group." Before determining that the species had an evident sexual dimorphism, it was postulated that the river dolphins were monogamous. Later, it was shown that males were larger than females and are documented wielding an aggressive sexual behavior in the wild and in captivity. Males often have a significant degree of damage in the dorsal, caudal, and pectoral fins, as well as the blowhole, due to bites and abrasions. They also commonly have numerous secondary teeth-raking scars. This suggests fierce competition for access to females, with a polygynous mating system, though polyandry and promiscuity cannot be excluded.