A coucal is one of about 30 species of birds in the cuckoo family. All of them belong in the subfamily Centropodinae and the genus Centropus. Unlike many Old World cuckoos, coucals are not brood parasites, though they do have their own reproductive peculiarity: all members of the genus are (to varying degrees) sex-role reversed, so that the smaller male provides most of the parental care. Male pheasant coucals (Centropus phasianinus) invest in building the nest, incubate for the most part and take a major role in feeding the young. At least one coucal species, the black coucal, is polyandrous.

Taxonomy The genus Centropus was introduced in 1811 by the German zoologist Johann Karl Wilhelm Illiger. The type species was subsequently designated as the Senegal coucal by George Robert Gray in 1840. The genus name combines the Ancient Greek kentron meaning "spur" or "spike" with pous meaning "foot".

Description Many coucals have a long claw on their hind toe (hallux). The feet have minute spurs and this is responsible for the German term for coucals Sporenkuckucke. The common name is perhaps derived from the French coucou and alouette (for the long lark like claw). (Cuvier, in Newton 1896) The length of the claw can be about 68-76% of the tarsus length in the African black coucal C. grillii and lesser coucal C. bengalensis. Only the short-toed coucal C. rectunguis is an exception with the hallux claw of only 23% of the tarsus length. Thread like feather structures (elongated sheaths of the growing feathers that are sometimes termed trichoptiles) are found on the head and neck of hatchlings and can be as long as 20mm. Nestlings can look spiny. Many are opportunistic predators, Centropus phasianus is known to attack birds caught in mist nets while white-browed coucals Centropus superciliosus are attracted to smoke from grass fires where they forage for insects and small mammals escaping from the fire.

Coucals generally make nests inside dense vegetation and they usually have the top covered but some species have the top open. Pheasant coucal Centropus phasianinus, greater coucal C. sinensis and Madagascar coucal C. toulou sometimes build an open nest while some species always build open nests (the bay coucal C. celebensis)

Some coucal species have been seen to fly while carrying their young.

Species The genus contains 29 species:

Image Scientific name Common name Distribution -  Centropus milo Buff-headed coucal Solomon Islands -  Centropus ateralbus White-necked coucal Bismarck Archipelago -  Centropus menbeki Ivory-billed coucal Aru Islands and New Guinea -  Centropus chalybeus Biak coucal Biak   Centropus unirufus Rufous coucal Luzon -  Centropus chlororhynchos Green-billed coucal Sri Lanka lowland rain forests   Centropus melanops Black-faced coucal southern Philippines -  Centropus steerii Black-hooded coucal Mindoro -  Centropus rectunguis Short-toed coucal Malesia -  Centropus celebensis Bay coucal Sulawesi -  Centropus anselli Gabon coucal Congolian rainforests -  Centropus leucogaster Black-throated coucal Guineo-Congolian region   Centropus senegalensis Senegal coucal lower Nile valleyand Sub-Saharan Africa -  Centropus monachus Blue-headed coucal northern sub-Saharan Africa   Centropus cupreicaudus Coppery-tailed coucal miombo and adjacent areas   Centropus superciliosus White-browed coucal Sub-Saharan Africa   Centropus burchellii Burchell's coucal miombo and adjacent areas -  Centropus nigrorufus Sunda coucal Java   Centropus sinensis Greater coucal Indomalayan realm   Centropus toulou Malagasy coucal Seychelles and Madagascar   Centropus goliath Goliath coucal North Maluku -  Centropus grillii Black coucal Sub-Saharan Africa -  Centropus viridis Philippine coucal Philippines   Centropus bengalensis Lesser coucal Indomalayan realm -  Centropus violaceus Violaceous coucal Bismarck Archipelago -  Centropus bernsteini Black-billed coucal New Guinea -  Centropus spilopterus Kai coucal Kai Islands   Centropus phasianinus Pheasant coucal Timor, Australia and New Guinea   Centropus andamanensis Andaman coucal Andaman Islands

References