The vermilion flycatcher (Pyrocephalus obscurus) is a small passerine bird in the tyrant flycatcher family found throughout South America and southern North America. It is a striking exception among the generally drab Tyrannidae due to its vermilion-red coloration. The males have bright red crowns, chests, and underparts, with brownish wings and tails. Females lack the vivid red coloration and can be hard to identify—they may be confused for Say's phoebe. The vermilion flycatcher's song is a , which is variable and important in establishing a territory. Riparian habitats and semi-open environments are preferred. As aerial insectivores, they catch their prey while flying. Their several months-long molt begins in summer.

Despite being socially monogamous, vermilion flycatchers will engage in extra-pair copulation. They also practice within-species brood parasitism, whereby females lay their eggs in the nest of another individual. Females build shallow open cup nests and incubate the brown-speckled whitish eggs. The male feeds the female during incubation. Two broods of two or three eggs are laid in a season lasting from March through June. Once hatched, both males and females feed the chicks, which are ready to fledge after 15 days.

The species was first described in the late 1830s as a result of the voyages of Charles Darwin. The taxonomy of the genus Pyrocephalus was revised in 2016, which led to the identification of several new species from the vermilion flycatcher's subspecies, including the now-extinct San Cristóbal flycatcher. Populations have declined because of habitat loss, though the species remains abundant. The overall population numbers are in the millions, thus the International Union for Conservation of Nature considers it a species of least concern.

Taxonomy and systematics

The tyrant flycatcher family, Tyrannidae, is a group of passerine birds present only in the Americas; its members are generally drab in coloration. Within it, the subfamily Fluvicolinae comprises the genera Pyrocephalus, Contopus, Empidonax, and Sayornis. They likely share a common ancestor that belonged to the genus Contopus or Xenotriccus and later diversified. The Pyrocephalus are most closely related to Sayornis in terms of morphology, but genetic analysis shows they may be more closely related to Fluvicola.

The first description of the vermilion flycatcher was in 1839 by John Gould, who created the current genus Pyrocephalus, and designated his find as Pyrocephalus obscurus. The identification was based on specimens brought back by Charles Darwin on the second voyage of HMS Beagle, which lasted from 1831 to 1836. The species was then designated as Pyrocephalus rubinus by the English zoologist George Robert Gray in 1840, based on Darwin's specimen taken from James Island. A 2016 molecular study changed the taxonomy of the species, splitting off several new species and re-designated the original bird as Pyrocephalus obscurus. Before the study it was considered a monotypic genus, but now taxonomists (including the International Ornithologists' Union) have elevated three of the vermilion flycatcher subspecies to the rank of species: the Darwin's, San Cristóbal, and scarlet flycatchers.

The genus name Pyrocephalus is Greek and roughly translates to "fire head" or "flame headed". The specific epithet obscurus is Latin and means "dark" or "dusky". The common name comes from its vibrant coloration and its membership in the flycatcher family, which is reflected in its insect-rich diet.

Subspecies

Before 2016, authors had recognized between 11 and 13 subspecies (sometimes called races). A 2016 molecular study revised that to nine subspecies, made two others their species (P. nanus—Darwin's flycatcher, P. dubius—San Cristóbal flycatcher, P. rubinus—scarlet flycatcher), and determined that another was not valid (P. major). Some works still refer to the vermilion flycatcher as Pyrocephalus rubinus, which can lead to confusion with the scarlet flycatcher (also called Pyrocephalus rubinus). The vermilion flycatcher likely evolved around 1.15million years ago (mya), the species on the Galápagos Islands having split off around 0.82mya. The South American subspecies had coalesced by about 0.56mya, and the North American subspecies had diverged from the South American by 0.25mya.

There are nine widely recognized subspecies, which differ primarily in the color and saturation of the male's plumage and the color and amount of streaking of the female's. The geographic boundaries between some subspecies are not well defined: P. o. obscurus (Gould, 1839)—The nominate race, which is found in the Lima region of western Peru. P. o. mexicanus (Sclater, 1859)—Found from southern Texas in the United States south to central and southern Mexico. Its upperparts are the blackest of any race, and the male lacks any mottling on the red parts. This subspecies is named after Mexico. P. o. saturatus (von Berlepsch and Hartert, 1902)—Found in northeastern Colombia, western and northern Venezuela, Guyana and northern Brazil. The female has pink underparts. Saturatus means "richly colored" in Latin. P. o. blatteus (Bangs in 1911)—Found in southeastern Mexico, Belize and northern Guatemala. The upperparts are paler, and the underparts more red compared to the nominate race, lacking an orange tinge. It is also smaller than the other Mexican races. Blatteus means "purple colored" in Latin. P. o. flammeus (van Rossem, 1934)—Found in the southwestern United States and northwestern Mexico. The upperparts are paler and slightly gray, and the underparts are more orange colored than the nominate race. Males may also have orange mottling in the crown and breast, whereas the females are less streaky. Flammeus means "flame colored" in Latin. P. o. ardens (Zimmer, 1941)—Found in northern Peru, in extreme eastern Piura, Cajamarca, and Amazonas. Their coloration has been described as "fiery red". The front of the females crown is slightly pink. Ardens means "burning" in Latin. P. o. cocachacrae (Zimmer, 1941)—Found from southwestern Peru south to extreme northern Chile. The male has a browner mantle and less red underparts, while the female has less white underparts, compared to the nominate race. The type locality is the Cocachacra District in Peru. P. o. piurae (Zimmer, 1941)—Found from western Colombia south to northwestern Peru, it is named for the Piura province in Peru. P. o. pinicola (Howell, 1965)—Found in eastern Honduras and northeastern Nicaragua. It is smaller than P. o. blatteus, and the females have more orange underparts. It prefers pine savanna habitats, which is reflected in the name Pinicola: it roughly translates to "pine tree dweller" from Latin.

Description

The vermilion flycatcher is a small bird, measuring from tip to tail, around from wingtip to body, with a mass between . Wingspan ranges from . It is strongly dimorphic. Males are bright red, with contrasting dark brown plumage. Females are drab and have a peach-colored belly with a dark gray upperside. The reddish color varies but can be vermilion, scarlet, or orangish. In males, the crown, chest, and underparts are red. The lores (region in front of the eyes), nape, ear coverts, wings, upperparts, and tail are all brown to blackish brown. The female has a grayish crown, as well as grayish ear coverts, wings, and tail. The flight feathers and wing coverts are slightly paler gray, which create a barring effect. The supercilium (eyebrow) is whiter. The underparts start white but become light red moving downward. Juveniles of both sexes look similar to adult females; juvenile males have much brighter red underparts, whereas juvenile females have yellowish underparts. Plumage appears constant throughout the year for both adult sexes and for juveniles. They have a slight crest, which can be raised when needed. Males are not easily mistaken for other species, but the drab females may be confused with the Say's phoebe.

Worn feathers are replaced by molting, which takes between 62 and 79 days and begins in July, lasting until September. Many vermilion flycatchers molt only after completing their migration to warmer regions. The molt is fairly slow compared to that of other families, as quick molting creates poor feathers and interrupts flight, which is untenable for an aerially feeding species. A 2013 study determined that monsoon rain patterns do not affect molting, as had been previously expected. Instead, latitude-based temporal effects are more important in timing the molt.

Vocalizations

Ornithologist David Sibley describes the perching song as a pit pit pit pidddrrrreedrr, whereas the Cornell Lab of Ornithology describes it as a ching-tink-a-le-tink, with an emphasis on the last syllable. The flight song is given by males who fly high above the canopy, and is described as a pt-pt-pre-ee-een by the Cornell Lab. The regular song may also be given as a slower chatter call. Other noises include a pees noise that is given as a call. A peent is given while foraging, but a more aggressive variety is also used between males. As a lead-up to copulation, the female may give a tjee-tjee-tjee call.

The call of the vermilion flycatcher is important in establishing its territory. Males make only a single song while perching, but can alter the song to convey different intentions. The male's song consists of a variable first part, and a second part with four elements. The first part of the song gets longer after nest construction, and before dawn. The first part encodes information regarding the quality of the male to potential mates and the level of threat to other males—which is related to the intensity with which males defend their territory. Females do not usually sing. Urban noise pollution appears to affect songs; a population in Mexico City was found to sing louder and longer songs as ambient noise increased. Singing is not heard year-round; populations in Arizona and Texas sing only from late February through July.

Non-vocal sounds include snapping the beak, by males between songs and by females while watching male courtship flights. Their wings may also be used to create a whirring noise while perch hopping or during territorial displays, though this is practiced infrequently.

Distribution and habitat

Their range includes almost all of Mexico, extending north into the southwestern United States, and south to scattered portions of Central America, and parts of northwestern and central South America. It has ranged as far north as Canada. North American populations are generally resident, migrating only at the edge of the range. South American populations, especially those further south, may make long migrations to the northernmost parts of the Brazilian Amazon. This reflects a tendency to overwinter in areas where the temperature does not go below . Migrations may extend up to . North American populations generally migrate by late August and return between February and April. Their ability to migrate likely aided their wide colonization of the Americas.

Vermilion flycatchers prefer somewhat open areas and are found in trees or shrubs in savanna, scrub, agricultural areas, riparian woodlands, and desert as well, but usually near water. They range up to elevations of . A study in Arizona found that their preferred breeding range included cottonwood or mesquite tree canopies, although Fremont cottonwoods were not favored. Goodding's willow was preferred as a nesting site where found. Understory plants mainly consisted of invasive Cynodon dactylon grass.

Behavior

Vermilion flycatchers are generally solitary, though they may form small flocks of not more than five individuals during winter. They spend most of their time in trees perching, landing on the ground only rarely to catch insects. They do not generally hop, preferring to fly to get around, and glide only infrequently.

Breeding and nesting