This is a list of the bird species recorded of Wake Island. The avifauna of Wake Island include fifty-five species, of which one is endemic, and one has been introduced by humans. Wake Island is a coral atoll in the western Pacific Ocean.
This list's taxonomic treatment (designation and sequence of orders, families and species) and nomenclature (common and scientific names) follow the conventions of The Clements Checklist of Birds of the World, 2022 edition. The family accounts at the beginning of each heading reflect this taxonomy, as do the species counts found in each family account. Introduced and accidental species are included in the total counts for Wake Island.
The following tags have been used to highlight several categories. The commonly occurring native species do not fall into any of these categories.
(A) Accidental - a species that rarely or accidentally occurs on Wake Island (E) Endemic - a species endemic to Wake Island (I) Introduced - a species introduced to Wake Island as a consequence, direct or indirect, of human actions
Ducks, geese, and waterfowl Order: AnseriformesFamily: Anatidae
Anatidae includes the ducks and most duck-like waterfowl, such as geese and swans. These birds are adapted to an aquatic existence with webbed feet, flattened bills, and feathers that are excellent at shedding water due to an oily coating.
Cackling goose, Branta hutchinsii Garganey, Spatula querquedula (A) Northern shoveler, Spatula clypeata Eurasian wigeon, Mareca penelope (A) Mallard, Anas platyrhynchos (A) Northern pintail, Anas acuta
Pigeons and doves Order: ColumbiformesFamily: Columbidae
Pigeons and doves are stout-bodied birds with short necks and short slender bills with a fleshy cere.
Rock pigeon, Columba livia (I)
Cuckoos Order: CuculiformesFamily: Cuculidae
The family Cuculidae includes cuckoos, roadrunners and anis. These birds are of variable size with slender bodies, long tails and strong legs. The Old World cuckoos are brood parasites.
Long-tailed koel, Urodynamis taitensis (A)
Rails, gallinules, and coots Order: GruiformesFamily: Rallidae
Rallidae is a large family of small to medium-sized birds which includes the rails, crakes, coots and gallinules. Typically they inhabit dense vegetation in damp environments near lakes, swamps or rivers. In general they are shy and secretive birds, making them difficult to observe. Most species have strong legs and long toes which are well adapted to soft uneven surfaces. They tend to have short, rounded wings and to be weak fliers.
Wake Island rail, Gallirallus wakensis (E) extinct
Cranes Order: GruiformesFamily: Gruidae
Cranes are large, long-legged and long-necked birds. Unlike the similar-looking but unrelated herons, cranes fly with necks outstretched, not pulled back. Most have elaborate and noisy courting displays or "dances".
Common crane, Grus grus (A)
Plovers and lapwings Order: CharadriiformesFamily: Charadriidae
The family Charadriidae includes the plovers, dotterels and lapwings. They are small to medium-sized birds with compact bodies, short, thick necks and long, usually pointed, wings. They are found in open country worldwide, mostly in habitats near water.
Pacific golden-plover, Pluvialis fulva Lesser sand-plover, Charadrius mongolus (A)
Sandpipers and allies Order: CharadriiformesFamily: Scolopacidae
Scolopacidae is a large diverse family of small to medium-sized shorebirds including the sandpipers, curlews, godwits, shanks, tattlers, woodcocks, snipes, dowitchers and phalaropes. The majority of these species eat small invertebrates picked out of the mud or soil. Variation in length of legs and bills enables multiple species to feed in the same habitat, particularly on the coast, without direct competition for food.
Bristle-thighed curlew, Numenius tahitiensis Whimbrel, Numenius phaeopus (A) Ruddy turnstone, Arenaria interpres Sharp-tailed sandpiper, Calidris acuminata Sanderling, Calidris alba Dunlin, Calidris alpina Pectoral sandpiper, Calidris melanotos (A) Short-billed dowitcher, Limnodromus griseus (A) Long-billed dowitcher, Limnodromus scolopaceus (A) Common snipe, Gallinago gallinago (A) Gray-tailed tattler, Tringa brevipes Wandering tattler, Tringa incana
Gulls, terns, and skimmers Order: CharadriiformesFamily: Laridae
Laridae is a family of medium to large seabirds, the gulls, terns, and skimmers. Gulls are typically grey or white, often with black markings on the head or wings. They have stout, longish bills and webbed feet. Terns are a group of generally medium to large seabirds typically with grey or white plumage, often with black markings on the head. Most terns hunt fish by diving but some pick insects off the surface of fresh water. Terns are generally long-lived birds, with several species known to live in excess of 30 years.
Brown noddy, Anous stolidus Black noddy, Anous minutus White tern, Gygis alba Sooty tern, Onychoprion fuscatus Gray-backed tern, Onychoprion lunatus
Tropicbirds Order: PhaethontiformesFamily: Phaethontidae
Tropicbirds are slender white birds of tropical oceans, with exceptionally long central tail feathers. Their heads and long wings have black markings.
White-tailed tropicbird, Phaethon lepturus Red-tailed tropicbird, Phaethon rubricauda
Albatrosses Order: ProcellariiformesFamily: Diomedeidae
The albatrosses are among the largest of flying birds, and the great albatrosses from the genus Diomedea have the largest wingspans of any extant birds.
Laysan albatross, Phoebastria immutabilis Black-footed albatross, Phoebastria nigripes
Northern storm-petrels Order: ProcellariiformesFamily: Hydrobatidae
Though the members of this family are similar in many respects to the southern storm-petrels, including their general appearance and habits, there are enough genetic differences to warrant their placement in a separate family.
Leach's storm-petrel, Hydrobates leucorhous
Shearwaters and petrels Order: ProcellariiformesFamily: Procellariidae
The procellariids are the main group of medium-sized "true petrels", characterised by united nostrils with medium septum and a long outer functional primary.
Kermadec petrel, Pterodroma neglecta Herald petrel, Pterodroma heraldica (A) Mottled petrel, Pterodroma inexpectata Bonin petrel, Pterodroma hypoleuca Black-winged petrel, Pterodroma nigripennis Bulwer's petrel, Bulweria bulwerii Flesh-footed shearwater, Ardenna carneipes Wedge-tailed shearwater, Ardenna pacificus Buller's shearwater, Ardenna bulleri Sooty shearwater, Ardenna grisea (A) Short-tailed shearwater, Ardenna tenuirostris Christmas shearwater, Puffinus nativitatis Newell's shearwater, Puffinus newelli
Frigatebirds Order: SuliformesFamily: Fregatidae
Frigatebirds are large seabirds usually found over tropical oceans. They are large, black and white or completely black, with long wings and deeply forked tails. The males have coloured inflatable throat pouches. They do not swim or walk and cannot take off from a flat surface. Having the largest wingspan-to-body-weight ratio of any bird, they are essentially aerial, able to stay aloft for more than a week.
Lesser frigatebird, Fregata ariel Great frigatebird, Fregata minor
Boobies and gannets Order: SuliformesFamily: Sulidae
The sulids comprise the gannets and boobies. Both groups are medium to large coastal seabirds that plunge-dive for fish.
Masked booby, Sula dactylatra Brown booby, Sula leucogaster Red-footed booby, Sula sula
Herons, egrets, and bitterns Order: PelecaniformesFamily: Ardeidae
The family Ardeidae contains the bitterns, herons, and egrets. Herons and egrets are medium to large wading birds with long necks and legs. Bitterns tend to be shorter necked and more wary. Members of Ardeidae fly with their necks retracted, unlike other long-necked birds such as storks, ibises and spoonbills.
Cattle egret, Bubulcus ibis
Hawks, eagles, and kites Order: AccipitriformesFamily: Accipitridae
Accipitridae is a family of birds of prey, which includes hawks, eagles, kites, harriers and Old World vultures. These birds have powerful hooked beaks for tearing flesh from their prey, strong legs, powerful talons and keen eyesight.
Black kite, Milvus migrans (A)
Owls Order: StrigiformesFamily: Strigidae
The typical owls are small to large solitary nocturnal birds of prey. They have large forward-facing eyes and ears, a hawk-like beak and a conspicuous circle of feathers around each eye called a facial disk.
Short-eared owl, Asio flammeus
See also List of birds Lists of birds by region
References