The Puerto Rican amazon (Amazona vittata), also known as the Puerto Rican parrot (Spanish: cotorra puertorriqueña) or iguaca (Taíno), is the only extant parrot endemic to Puerto Rico. Measuring , the bird is a predominantly green parrot with a red forehead and white rings around the eyes. Belonging to the Neotropical genus Amazona, its closest relatives are believed to be the Cuban amazon (Amazona leucocephala) and the Hispaniolan amazon (Amazona ventralis).
The Puerto Rican amazon reaches sexual maturity at between three and four years of age. It reproduces once a year and is a cavity nester. Once the female lays eggs she will remain in the nest and continuously incubate them until hatching. The chicks are fed by both parents and will fledge 60 to 65 days after hatching. This parrot's diet is varied and consists of flowers, fruits, leaves, bark and nectar obtained from the forest canopy.
The species is the only remaining native parrot to Puerto Rico and has been listed as critically endangered by the World Conservation Union since 1994. Once widespread and abundant, the population declined drastically in the 19th and early 20th centuries with the removal of most of its native habitat; the species has completely vanished from Vieques and Mona Island. Conservation efforts commenced in 1968 to save the bird from extinction.
Taxonomy and evolution The Puerto Rican amazon was described by the French polymath Georges-Louis Leclerc, Comte de Buffon in 1780 in his . The bird was also illustrated in a hand-coloured plate engraved by François-Nicolas Martinet in the which was produced under the supervision of Edme-Louis Daubenton to accompany Buffon's text. Neither the plate caption nor Buffon's description included a scientific name but in 1783 the Dutch naturalist Pieter Boddaert coined the binomial name Psittacus vittatus in his catalogue of the . Buffon mistakenly believed that his specimen had been collected in the French colony of Saint-Domingue (modern Haiti), rather than in Puerto Rico. The Puerto Rican amazon is now placed in the large Neotropical genus Amazona that was introduced by the French naturalist René Lesson in 1830. The specific epithet vittatus is Latin for "banded".
Birds in the genus Amazona are commonly known as amazons. They have also been given the generic epithet of "parrot" by the American Ornithologists' Union, and hence "Puerto Rican parrot" is an alternative common name in North America. The indigenous Taíno people called it the iguaca, an onomatopoeic name that resembled the parrots' flight call.
There are two recognized subspecies: A. v. vittata is the nominate and only extant subspecies, inhabiting Puerto Rico and formerly nearby Vieques Island and Mona Island. A. v. gracilipes inhabited Culebra Island and is now extinct. It is unclear whether it was substantially different from the nominate subspecies.
Evolutionary history
The various native parrot species in the West Indies are assumed to be descended from a singular group that immigrated to the Caribbean at some point. Some small species would have encountered problems traversing large bodies of water, but parrots have flight strength and various behavioral characteristics that would facilitate "over-water" dispersion.Snyder et al., p. 42 Most Caribbean bird species originate from Central, North and South America.Snyder et al., p. 44 The Amazona species found in the Caribbean are divided in two groups: five mid-sized species found in the Greater Antilles and seven large species in the Lesser Antilles.Snyder et al., p. 46 All the Greater Antillean amazons display characteristics leading to suppositions of relatedness, including predominantly green-toned color patterns and white rings around the eyes. Russello and Amato conclude that all Greater Antillean Amazona descend from Amazona albifrons with Amazona vittata, Amazona leucocephala, and Amazona ventralis constituting a complex, a cluster of species so closely related that they intergrade.Russello and Amato, p. 433
British ornithologist David Lack considered that the Puerto Rican amazon had evolved from the Hispaniolan amazon (A. ventralis) found in Hispaniola, but it has since been argued that he omitted some elements in his analysis, including the similarities found between the black-billed amazon (A. agilis) of Jamaica and the Puerto Rican amazon.Snyder et al., p. 47 Subsequent studies showed that size and color patterns were not sufficient to assess evolutionary relationships, and that patterns changed with relative ease even within members of the same species. The research concluded that the Puerto Rican amazon may share a common ancestor with the Jamaican A. agilis.Snyder et al., p. 52 However, recent phylogenetic studies show that the Puerto Rican amazon is more closely related to the Hispaniolan amazon and the Cuban amazon than to the black-billed amazon.Russello and Amato, p. 428
Description
The Puerto Rican amazon measures and weighs , or on average. Although small compared to amazons in general, it is similar in size to other Greater Antilles Amazona species. Sexual dimorphism is not present. Both males and females have predominantly green plumage, though their feathers have blue edges. The primary flight feathers of the wings and the main covert feathers are dark blue. The color of the feathers on the underside varies depending on the body part: the feathers on the underside of the wings, which can be seen during flight, are bright blue; those in the tail have yellow-green tone. Their underparts are paler and yellow-tinged, their foreheads are red, and they have white ovals around the eyes. The iris is brown, the bill a horn color, and the legs yellow-tan.Forshaw and Cooper, p. 538 Aside from DNA tests, males and females can only be distinguished by behavioral differences during the breeding season. Immature birds have plumage similar to adults.
Population and distribution
The precise distribution of the Puerto Rican amazon before the arrival of Spanish colonialists is uncertain, because of a lack of contemporary records and then the extermination of the indigenous Taíno people, but the species was apparently widespread and abundant.Snyder et al., p. 15 There is also evidence the species may have inhabited other nearby islands, such as Antigua, Barbuda and the Virgin Islands.Snyder et al., pp. 18–19 Estimates of the parrot's early numbers vary greatly. Some authorities claim that there were once more than a million individuals, while others suggest a more modest population of 100,000. During the first 150 years of Spanish rule the human population was small, and in 1650, when the population of the island was 880 people, the species was still abundant throughout the archipelago.Snyder et al., pp. 21–22 After 1650, human habitation increased exponentially, and by the 18th century the Puerto Rican amazon population started to be affected. Heinrich Moritz Gaede, a German naturalist, declared that by 1836 the parrot population had noticeably declined. Even so, as late as 1864, British ornithologist Edward Cavendish Taylor noted that the parrots were still common near the island's capital, San Juan.Snyder et al., p. 16
At first, human activity had not posed a significant threat to the Puerto Rican amazon. The Taíno hunted the parrot but without much effect on its population.Snyder et al., p. 21 In the past 200 years, however, many factors have led to a drastic decrease in the birds' numbers: agricultural development, the construction of roads, hydroelectric development, and the adoption of young chicks as pets.Snyder et al., pp. 29–36 Especially during the latter half of the 19th century, most of Puerto Rico's virgin forests, a historical habitat of the species, were cleared for agricultural development, primarily for the production of sugar, cotton, corn and rice. The amazon quickly came to rely on these crops as its main food source and so became seen as a pest; local farmers repelled or hunted the bird if possible.Snyder et al., p. 22 As agriculture expanded, the amazon's habitat disappeared further and its population declined.
The species was historically found in mature or old-growth forests in Puerto Rico at all elevations, and in holes, cliffs, and other diverse habitats at lower elevations. The species could be found at medium elevations in the Guajataca State Forest (until 1910) and the Rio Abajo State Forest (until the 1920s), and at high elevations in the Carite State Forest (until the 1930s). Accounts from the early 1900s describe the parrots traveling away from the Luquillo forest and the Sierra de Cayey towards the main island's coast to find food. The species was extirpated from Culebra by the early 20th century. The karst region in the northwestern part of Puerto Rico was identified as a haven for the species. In particular, a region named (Valley of the Parrots), located in the region between San Sebastián and Morovis, was home to a sizable population. Eventually their natural habitat was reduced to the Cordillera Central. By 1960 they were only to be found in primary forest at the Luquillo Mountains in El Yunque National Forest. The species is currently found at elevations between . Since the species requires mature forests with open-cavity trees for reproduction, it does not occur in dwarf and secondary forests.
By the 1950s, there were only 200 parrots in the wild, and in 1975 the population reached an absolute low of 13 individuals. Numbers then recovered, and in August 1989 there were an estimated minimum of 47 individuals. But on September 18, 1989, Hurricane Hugo struck the northeast coast of Puerto Rico inflicting heavy casualties on the remaining birds. In the aftermath of the hurricane the population was estimated at 23 individuals. In 2004, the wild population was 30–35 individuals, and the long-term trend appears to be stable albeit with some fluctuations. The current range of the species is , 0.2% of what it once was. In the aftermath of Hurricane María it was estimated only 3 of the 50 parrots survived in the wild, representing a loss of 90%. Recovery programs continue and as of 2021 the total population is around 500 including those in captivity and in the wild.
Behavior
The Puerto Rican amazon is diurnal, typically beginning its day half an hour after sunrise.Snyder et al., p. 71 It is generally secretive when inside its nest, using its green plumage as camouflage. In contrast, it may be vocal and noisy when outside the nest. Upon taking flight, its color pattern provides some contrast to the forest. The flight mechanism of this species is similar to the one found in other amazons, and involves strokes below the body axis, unlike most birds whose wings flow above their bodies in flight. Amazons can fly moderately fast, reaching a top speed of approximately , and are fairly agile when evading predators in mid-air.Snyder et al., p. 67 When in search of food, the parrots group in pairs. Couples and their fledged young display a tendency to stay together.Snyder et al., p. 68 The amazon makes two flight calls, a take-off squawk which consist of a pattern of long squawks, and a loud "bugle", commonly used in flight and which may have several meanings depending on the circumstances when it is used.Snyder et al., p. 70
Diet