The following is a list of birds of Aruba. The avifauna of Aruba has 245 confirmed species, of which six have been introduced by humans and 111 are rare or vagrants (including three species introduced elsewhere in the region). Two have been extirpated. None are endemic. Two additional species are unconfirmed (see below).

Except as an entry is cited otherwise, the list of species is that of the South American Classification Committee (SACC) of the American Ornithological Society.Remsen, J. V., Jr., J. I. Areta, E. Bonaccorso, S. Claramunt, D. F. Lane, L, N. Naka, M. B. Robbins, F. G. Stiles, and K. J. Zimmer. Version 27 February 2026. Species Lists of Birds for South American Countries and Territories. South American Classification Committee associated with the International Ornithologists' Union. https://www.museum.lsu.edu/~Remsen/SACCCountryLists.htm retrieved February 28, 2026 The list's taxonomic treatment (designation and sequence of orders, families, and species) and nomenclature (common and scientific names) are also those of the SACC.Remsen, J. V., Jr., J. I. Areta, E. Bonaccorso, S. Claramunt, D. F. Lane, L, N. Naka, M. B. Robbins, F. G. Stiles, and K. J. Zimmer. Version 27 February 2026. A classification of the bird species of South America. South American Classification Committee associated with the International Ornithologists' Union. https://www.museum.lsu.edu/~Remsen/SACCBaseline.htm retrieved February 28, 2026

The following tags have been used to highlight certain categories of occurrence.

(V) Vagrant - a species that rarely or accidentally occurs in Aruba (I) Introduced - a species introduced to Aruba as a consequence, direct or indirect, of human actions (U) Unconfirmed - a species recorded but with "no tangible evidence" according to the SACC

Ducks Order: AnseriformesFamily: Anatidae

Anatidae includes the ducks and most duck-like waterfowl, such as geese and swans. These birds are adapted to an aquatic existence with webbed feet, flattened bills, and feathers that are excellent at shedding water due to an oily coating.

Fulvous whistling-duck, Dendrocygna bicolor (V) White-faced whistling-duck, Dendrocygna viduata (V) Black-bellied whistling-duck, Dendrocygna autumnalis Muscovy duck, Cairina moschata (I) Comb duck, Sarkidiornis silvicola (V) Northern shoveler, Spatula clypeata Blue-winged teal, Spatula discors Cinnamon teal, Spatula cyanoptera (V) American wigeon, Mareca americana White-cheeked pintail, Anas bahamensis Northern pintail, Anas acuta (V) Green-winged teal, Anas crecca (V) Ring-necked duck, Aythya collaris (V) Lesser scaup, Aythya affinis Masked duck, Nomonyx dominicus (V)

New World quails Order: GalliformesFamily: Odontophoridae

The New World quails are small, plump terrestrial birds only distantly related to the quails of the Old World, but named for their similar appearance and habits.

Crested bobwhite, Colinus cristatus

Flamingos Order: PhoenicopteriformesFamily: Phoenicopteridae

Flamingos are gregarious wading birds, usually tall, found in both the Western and Eastern Hemispheres. Flamingos filter-feed on shellfish and algae. Their oddly shaped beaks are specially adapted to separate mud and silt from the food they consume and, uniquely, are used upside-down.

American flamingo, Phoenicopterus ruber

Grebes Order: PodicipediformesFamily: Podicipedidae

Grebes are small to medium-large freshwater diving birds. They have lobed toes and are excellent swimmers and divers. However, they have their feet placed far back on the body, making them quite ungainly on land..

Least grebe, Tachybaptus dominicus Pied-billed grebe, Podilymbus podiceps

Pigeons Order: ColumbiformesFamily: Columbidae

Pigeons and doves are stout-bodied birds with short necks and short slender bills with a fleshy cere.

Rock pigeon, Columba livia (I) Scaly-naped pigeon, Patagioenas squamosa (extirpated) Bare-eyed pigeon, Patagioenas corensis White-tipped dove, Leptotila verreauxi Eared dove, Zenaida auriculata Common ground dove, Columbina passerina

Cuckoos Order: CuculiformesFamily: Cuculidae

The family Cuculidae includes cuckoos, roadrunners, and anis. These birds are of variable size with slender bodies, long tails, and strong legs.

Greater ani, Crotophaga major (V) Smooth-billed ani, Crotophaga ani (V) Groove-billed ani, Crotophaga sulcirostris Yellow-billed cuckoo, Coccyzus americanus Mangrove cuckoo, Coccyzus minor (V)

Oilbird Order: SteatornithiformesFamily: Steatornithidae

The oilbird is a slim, long-winged bird related to the nightjars. It is nocturnal and a specialist feeder on the fruit of the oil palm.

Oilbird, Steatornis caripensis (V)

Nightjars Order: CaprimulgiformesFamily: Caprimulgidae

Nightjars are medium-sized nocturnal birds that usually nest on the ground. They have long wings, short legs, and very short bills. Most have small feet, of little use for walking, and long pointed wings. Their soft plumage is camouflaged to resemble bark or leaves.

Common nighthawk, Chordeiles minor Antillean nighthawk, Chordeiles gundlachii (V) Little nightjar, Setopagis parvula (V) White-tailed nightjar, Hydropsalis cayennensis Chuck-will's-widow, Antrostomus carolinensis (V)

Swifts Order: ApodiformesFamily: Apodidae

Swifts are small birds which spend the majority of their lives flying. These birds have very short legs and never settle voluntarily on the ground, perching instead only on vertical surfaces. Many swifts have long swept-back wings which resemble a crescent or boomerang.

White-collared swift, Streptoprocne zonaris (V) Vaux's swift, Chaetura vauxi (V) Chimney swift, Chaetura pelagica

Hummingbirds Order: ApodiformesFamily: Trochilidae

Hummingbirds are small birds capable of hovering in mid-air due to the rapid flapping of their wings. They are the only birds that can fly backwards.

White-necked jacobin, Florisuga mellivora (V) Ruby-topaz hummingbird, Chrysolampis mosquitus Blue-tailed emerald, Chlorostilbon mellisugus

Limpkin Order: GruiformesFamily: Aramidae

The limpkin resembles a large rail. It has drab-brown plumage and a grayer head and neck.

Limpkin, Aramus guarauna (V)

Rails Order: GruiformesFamily: Rallidae

Rallidae is a large family of small to medium-sized birds which includes the rails, crakes, coots, and gallinules. Typically they inhabit dense vegetation in damp environments near lakes, swamps, or rivers. In general they are shy and secretive birds, making them difficult to observe. Most species have strong legs and long toes which are well adapted to soft uneven surfaces. They tend to have short, rounded wings and are weak fliers.

Purple gallinule, Porphyrio martinica Sora, Porzana carolina Common gallinule, Gallinula galeata American coot, Fulica americana

Plovers Order: CharadriiformesFamily: Charadriidae

The family Charadriidae includes the plovers, dotterels, and lapwings. They are small to medium-sized birds with compact bodies, short thick necks, and long, usually pointed, wings. They are found in open country worldwide, mostly in habitats near water.

Black-bellied plover, Pluvialis squatarola American golden-plover, Pluvialis dominica Killdeer, Charadrius vociferus Semipalmated plover, Charadrius semipalmatus Southern lapwing, Vanellus chilensis Wilson's plover, Anarynchus wilsonia Collared plover, Anarynchus collaris Snowy plover, Anarynchus nivosus (V)

Oystercatchers Order: CharadriiformesFamily: Haematopodidae

The oystercatchers are large and noisy plover-like birds, with strong bills used for smashing or prising open molluscs.

American oystercatcher, Haematopus palliatus

Avocets and stilts Order: CharadriiformesFamily: Recurvirostridae

Recurvirostridae is a family of large wading birds which includes the avocets and stilts. The avocets have long legs and long up-curved bills. The stilts have extremely long legs and long, thin, straight bills.

Black-necked stilt, Himantopus mexicanus

Sandpipers Order: CharadriiformesFamily: Scolopacidae

Scolopacidae is a large diverse family of small to medium-sized shorebirds including the sandpipers, curlews, godwits, shanks, tattlers, woodcocks, snipes, dowitchers and phalaropes. The majority of these species eat small invertebrates picked out of the, mud or soil. Variation in length of legs and bills enables multiple species to feed in the same habitat, particularly on the coast, without direct competition for food.

Upland sandpiper, Bartramia longicauda (V) Whimbrel, Numenius phaeopus Hudsonian godwit, Limosa haemastica (V) Ruddy turnstone, Arenaria interpres Red knot, Calidris canutus (V) Ruff, Calidris pugnax (V) Stilt sandpiper, Calidris himantopus Curlew sandpiper, Calidris ferruginea (V) Sanderling, Calidris alba Baird's sandpiper, Calidris bairdii (V) Least sandpiper, Calidris minutilla White-rumped sandpiper, Calidris fuscicollis Buff-breasted sandpiper, Calidris subruficollis Pectoral sandpiper, Calidris melanotos Semipalmated sandpiper, Calidris pusilla Western sandpiper, Calidris mauri Short-billed dowitcher, Limnodromus griseus Long-billed dowitcher, Limnodromus scolopaceus (V) Wilson's snipe, Gallinago delicata Spotted sandpiper, Actitis macularius Solitary sandpiper, Tringa solitaria Greater yellowlegs, Tringa melanoleuca Willet, Tringa semipalmata Lesser yellowlegs, Tringa flavipes

Jacanas Order: CharadriiformesFamily: Jacanidae

The jacanas are a group of waders found throughout the tropics. They are identifiable by their huge feet and claws which enable them to walk on floating vegetation in the shallow lakes that are their preferred habitat.

Wattled jacana, Jacana jacana (V)

Skuas Order: CharadriiformesFamily: Stercorariidae

The family Stercorariidae are, in general, medium to large birds, typically with gray or brown plumage, often with white markings on the wings. They nest on the ground in temperate and arctic regions and are long-distance migrants.

South polar skua, Stercorarius maccormicki (V) Pomarine jaeger, Stercorarius pomarinus (V) Parasitic jaeger, Stercorarius parasiticus (V) Long-tailed jaeger, Stercorarius longicaudus (V)

Gulls Order: CharadriiformesFamily: Laridae

Laridae is a family of medium to large seabirds and includes gulls, kittiwakes, and terns. They are typically gray or white, often with black markings on the head or wings. They have stout, longish bills and webbed feet. Terns are a group of generally medium to large seabirds typically with gray or white plumage, often with black markings on the head. Most terns hunt fish by diving but some pick insects off the surface of fresh water. Terns are generally long-lived birds, with several species known to live in excess of 30 years.

Brown noddy, Anous stolidus Black noddy, Anous minutus Black skimmer, Rynchops niger Laughing gull, Leucophaeus atricilla Franklin's gull, Leucophaeus pipixcan (V) Ring-billed gull, Larus delawarensis (V) Great black-backed gull, Larus marinus (V) Lesser black-backed gull, Larus fuscus (V) Herring gull, Larus argentatus (V) Sooty tern, Onychoprion fuscatus Bridled tern, Onychoprion anaethetus Least tern, Sternula antillarum Large-billed tern, Phaetusa simplex (V) Gull-billed tern, Gelochelidon nilotica Caspian tern, Hydroprogne caspia (V) Black tern, Chlidonias niger Common tern, Sterna hirundo Roseate tern, Sterna dougallii Forster's tern, Sterna forsteri (V) Sandwich tern, Thalasseus sandvicensis Royal tern, Thalasseus maximus

Tropicbirds Order: PhaethontiformesFamily: Phaethontidae

Tropicbirds are slender white birds of tropical oceans with exceptionally long central tail feathers. Their heads and long wings have black markings.

Red-billed tropicbird, Phaethon aethereus (V)

Southern storm-petrels Order: ProcellariiformesFamily: Oceanitidae

The storm-petrels are relatives of the petrels and are the smallest seabirds. They feed on planktonic crustaceans and small fish picked from the surface, typically while hovering. The flight is fluttering and sometimes bat-like.

Wilson's storm-petrel, Oceanites oceanicus (V)