This is a list of the bird species recorded in Montenegro. The avifauna of Montenegro include a total of 355 species, one of which is rare or accidental in Montenegro.

This list's taxonomic treatment (designation and sequence of orders, families and species) and nomenclature (common and scientific names) follow the conventions of The Clements Checklist of Birds of the World, 2022 edition. The family accounts at the beginning of each heading reflect this taxonomy, as do the species counts found in each family account. Introduced and accidental species are included in the total counts for Serbia and Montenegro.

The following tags have been used to highlight accidentals and species which have been extirpated. The commonly occurring native species are untagged.

(A) Accidental - a species that rarely or accidentally occurs in Montenegro (Ex) Extirpated - a species that no longer occurs in Montenegro although populations exist elsewhere

Ducks, geese, and waterfowl Order: AnseriformesFamily: Anatidae

Anatidae includes the ducks and most duck-like waterfowl, such as geese and swans. These birds are adapted to an aquatic existence with webbed feet, flattened bills, and feathers that are excellent at shedding water due to an oily coating.

Graylag goose, Anser anser Greater white-fronted goose, Anser albifrons Lesser white-fronted goose, Anser erythropus (A) Taiga bean-goose, Anser fabalis Red-breasted goose, Branta ruficollis (A) Mute swan, Cygnus olor Whooper swan, Cygnus cygnus (A) Common shelduck, Tadorna tadorna Garganey, Spatula querquedula Northern shoveler, Spatula clypeata Gadwall, Mareca strepera Eurasian wigeon, Mareca penelope Mallard, Anas platyrhynchos Northern pintail, Anas acuta Green-winged teal, Anas crecca Marbled teal, Marmaronetta angustirostris (A) Red-crested pochard, Netta rufina Common pochard, Aythya ferina Ferruginous duck, Aythya nyroca Tufted duck, Aythya fuligula Greater scaup, Aythya marila (A) Common eider, Somateria mollissima Velvet scoter, Melanitta fusca Common scoter, Melanitta nigra (A) Long-tailed duck, Clangula hyemalis (A) Common goldeneye, Bucephala clangula Smew, Mergellus albellus Common merganser, Mergus merganser Red-breasted merganser, Mergus serrator White-headed duck, Oxyura leucocephala (A)

Pheasants, grouse, and allies

Order: GalliformesFamily: Phasianidae

The Phasianidae are a family of terrestrial birds. In general, they are plump (although they vary in size), and have broad, relatively short wings.

Common quail, Coturnix coturnix Rock partridge, Alectoris graeca Gray partridge, Perdix perdix (A) Ring-necked pheasant, Phasianus colchicus (I) Western capercaillie, Tetrao urogallus Black grouse, Lyrurus tetrix (Ex) Hazel grouse, Tetrastes bonasia

Flamingos Order: PhoenicopteriformesFamily: Phoenicopteridae

Flamingos are gregarious wading birds, usually tall, found in both the Western and Eastern Hemispheres. Flamingos filter-feed on shellfish and algae. Their oddly shaped beaks are specially adapted to separate mud and silt from the food they consume and, uniquely, are used upside-down.

Greater flamingo, Phoenicopterus roseus

Grebes Order: PodicipediformesFamily: Podicipedidae

Grebes are small to medium-large freshwater diving birds. They have lobed toes and are excellent swimmers and divers. However, they have their feet placed far back on the body, making them quite ungainly on land.

Little grebe, Tachybaptus ruficollis Horned grebe, Podiceps auritus Red-necked grebe, Podiceps grisegena Great crested grebe, Podiceps cristatus Eared grebe, Podiceps nigricollis

Pigeons and doves Order: ColumbiformesFamily: Columbidae

Pigeons and doves are stout-bodied birds with short necks and short slender bills with a fleshy cere.

Rock pigeon, Columba livia Stock dove, Columba oenas Common wood-pigeon, Columba palumbus European turtle-dove, Streptopelia turtur Eurasian collared-dove, Streptopelia decaocto

Bustards Order: OtidiformesFamily: Otididae

Bustards are large terrestrial birds mainly associated with dry open country and steppes in the Old World. They are omnivorous and nest on the ground. They walk steadily on strong legs and big toes, pecking for food as they go. They have long broad wings with "fingered" wingtips and striking patterns in flight. Many have interesting mating displays.

Great bustard, Otis tarda Little bustard, Tetrax tetrax (A)

Cuckoos Order: CuculiformesFamily: Cuculidae

The family Cuculidae includes cuckoos, roadrunners and anis. These birds are of variable size with slender bodies, long tails and strong legs. The Old World cuckoos are brood parasites.

Great spotted cuckoo, Clamator glandarius (Ex) Common cuckoo, Cuculus canorus

Nightjars and allies Order: CaprimulgiformesFamily: Caprimulgidae

Nightjars are medium-sized nocturnal birds that usually nest on the ground. They have long wings, short legs and very short bills. Most have small feet, of little use for walking, and long pointed wings. Their soft plumage is camouflaged to resemble bark or leaves.

Eurasian nightjar, Caprimulgus europaeus

Swifts Order: CaprimulgiformesFamily: Apodidae

Swifts are small birds which spend the majority of their lives flying. These birds have very short legs and never settle voluntarily on the ground, perching instead only on vertical surfaces. Many swifts have long swept-back wings which resemble a crescent or boomerang.

Alpine swift, Apus melba Common swift, Apus apus Pallid swift, Apus pallidus

Rails, gallinules, and coots Order: GruiformesFamily: Rallidae

Rallidae is a large family of small to medium-sized birds which includes the rails, crakes, coots and gallinules. Typically they inhabit dense vegetation in damp environments near lakes, swamps or rivers. In general they are shy and secretive birds, making them difficult to observe. Most species have strong legs and long toes which are well adapted to soft uneven surfaces. They tend to have short, rounded wings and to be weak fliers.

Water rail, Rallus aquaticus Corn crake, Crex crex Spotted crake, Porzana porzana Eurasian moorhen, Gallinula chloropus Eurasian coot, Fulica atra Little crake, Zapornia parva Baillon's crake, Zapornia pusilla

Cranes Order: GruiformesFamily: Gruidae

Cranes are large, long-legged and long-necked birds. Unlike the similar-looking but unrelated herons, cranes fly with necks outstretched, not pulled back. Most have elaborate and noisy courting displays or "dances".

Demoiselle crane, Anthropoides virgo (A) Common crane, Grus grus

Thick-knees Order: CharadriiformesFamily: Burhinidae

The thick-knees are a group of largely tropical waders in the family Burhinidae. They are found worldwide within the tropical zone, with some species also breeding in temperate Europe and Australia. They are medium to large waders with strong black or yellow-black bills, large yellow eyes and cryptic plumage. Despite being classed as waders, most species have a preference for arid or semi-arid habitats.

Eurasian thick-knee, Burhinus oedicnemus

Stilts and avocets Order: CharadriiformesFamily: Recurvirostridae

Recurvirostridae is a family of large wading birds, which includes the avocets and stilts. The avocets have long legs and long up-curved bills. The stilts have extremely long legs and long, thin, straight bills.

Black-winged stilt, Himantopus himantopus Pied avocet, Recurvirostra avosetta

Oystercatchers Order: CharadriiformesFamily: Haematopodidae

The oystercatchers are large and noisy plover-like birds, with strong bills used for smashing or prising open molluscs.

Eurasian oystercatcher, Haematopus ostralegus

Plovers and lapwings Order: CharadriiformesFamily: Charadriidae

The family Charadriidae includes the plovers, dotterels and lapwings. They are small to medium-sized birds with compact bodies, short, thick necks and long, usually pointed, wings. They are found in open country worldwide, mostly in habitats near water.

Black-bellied plover, Pluvialis squatarola European golden-plover, Pluvialis apricaria Pacific golden-plover, Pluvialis fulva (A) Northern lapwing, Vanellus vanellus Spur-winged lapwing, Vanellus spinosus (A) Kentish plover, Charadrius alexandrinus Common ringed plover, Charadrius hiaticula Little ringed plover, Charadrius dubius Eurasian dotterel, Charadrius morinellus

Sandpipers and allies Order: CharadriiformesFamily: Scolopacidae

Scolopacidae is a large diverse family of small to medium-sized shorebirds including the sandpipers, curlews, godwits, shanks, tattlers, woodcocks, snipes, dowitchers and phalaropes. The majority of these species eat small invertebrates picked out of the mud or soil. Variation in length of legs and bills enables multiple species to feed in the same habitat, particularly on the coast, without direct competition for food.

Whimbrel, Numenius phaeopus Slender-billed curlew, Numenius tenuirostris (A) Eurasian curlew, Numenius arquata Bar-tailed godwit, Limosa lapponica Black-tailed godwit, Limosa limosa Ruddy turnstone, Arenaria interpres Red knot, Calidris canutus Ruff, Calidris pugnax Broad-billed sandpiper, Calidris falcinellus (A) Stilt sandpiper, Calidris himantopus (A) Curlew sandpiper, Calidris ferruginea Temminck's stint, Calidris temminckii Sanderling, Calidris alba Dunlin, Calidris alpina Little stint, Calidris minuta Jack snipe, Lymnocryptes minimus Eurasian woodcock, Scolopax rusticola Great snipe, Gallinago media Common snipe, Gallinago gallinago Terek sandpiper, Xenus cinereus Common sandpiper, Actitis hypoleucos Green sandpiper, Tringa ochropus Spotted redshank, Tringa erythropus Common greenshank, Tringa nebularia Marsh sandpiper, Tringa stagnatilis Wood sandpiper, Tringa glareola Common redshank, Tringa totanus

Pratincoles and coursers Order: CharadriiformesFamily: Glareolidae

Glareolidae is a family of wading birds comprising the pratincoles, which have short legs, long pointed wings and long forked tails, and the coursers, which have long legs, short wings and long, pointed bills which curve downwards.

Collared pratincole, Glareola pratincola

Skuas and jaegers Order: CharadriiformesFamily: Stercorariidae

The family Stercorariidae are, in general, medium to large birds, typically with grey or brown plumage, often with white markings on the wings. They nest on the ground in temperate and arctic regions and are long-distance migrants.

Pomarine jaeger, Stercorarius pomarinus Parasitic jaeger, Stercorarius parasiticus

Auks, murres, and puffins Order: CharadriiformesFamily: Alcidae

Alcids are superficially similar to penguins due to their black-and-white colours, their upright posture and some of their habits, however they are not related to the penguins and differ in being able to fly. Auks live on the open sea, only deliberately coming ashore to nest.

Razorbill, Alca torda (A)

Gulls, terns, and skimmers Order: CharadriiformesFamily: Laridae

Laridae is a family of medium to large seabirds, the gulls, terns, and skimmers. Gulls are typically grey or white, often with black markings on the head or wings. They have stout, longish bills and webbed feet. Terns are a group of generally medium to large seabirds typically with grey or white plumage, often with black markings on the head. Most terns hunt fish by diving but some pick insects off the surface of fresh water. Terns are generally long-lived birds, with several species known to live in excess of 30 years.

Black-legged kittiwake, Rissa tridactyla (A) Sabine's gull, Xema sabini (A) Slender-billed gull, Chroicocephalus genei Black-headed gull, Chroicocephalus ridibundus Little gull, Hydrocoloeus minutus Mediterranean gull, Ichthyaetus melanocephalus Pallas's gull, Ichthyaetus ichthyaetus (A) Audouin's gull, Ichthyaetus audouinii Common gull, Larus canus Herring gull, Larus argentatus Yellow-legged gull, Larus michahellis Caspian gull, Larus cachinnans Lesser black-backed gull, Larus fuscus Great black-backed gull, Larus marinus Little tern, Sternula albifrons Gull-billed tern, Gelochelidon nilotica