Mountain coatis are two species of procyonid mammals from the genus Nasuella. Unlike the larger coatis from the genus Nasua, mountain coatis only weigh and are endemic to the north Andean highlands in South America.

Genetics and taxonomy Genetic evidence indicates that the genus Nasua is only monophyletic if it also includes the mountain coatis. Based on cytochrome b sequences, Nasua nasua is the sister taxon to a clade consisting of Nasua narica plus both species of Nasuella.

Until recently only a single species with three subspecies was recognized. In 2009 this species was split into two species, the eastern mountain coati (N. meridensis) from Venezuela, and the western mountain coati (N. olivacea, with subspecies quitensis) from Colombia and Ecuador. After a genetic analysis in 2020, the American Society of Mammalogists currently considers N. meridensis a synonym of N. olivacea.Ruiz-García, M., Jaramillo, M. F., Cáceres-Martínez, C. H., & Shostell, J. M. (2020). The phylogeographic structure of the mountain coati (Nasuella olivacea; Procyonidae, Carnivora), and its phylogenetic relationships with other coati species (Nasua nasua and Nasua narica) as inferred by mitochondrial DNA. Mammalian Biology, 1-28.

Range and description Externally, the two species of mountain coatis are quite similar, but the eastern mountain coati is overall smaller, somewhat shorter-tailed on average, has markedly smaller teeth, a paler olive-brown pelage, and usually a dark mid-dorsal stripe on the back (versus more rufescent or blackish, and usually without a dark mid-dorsal stripe in the western mountain coati). Both are found in cloud forest and páramo; at altitudes of for the eastern mountain coati, and for the western mountain coati.

A population discovered in southern Peru (more than south of the previous distribution limit) has tentatively been identified as the western mountain coati, but may represent an undescribed taxon.Pacheco, V., R. Cadenillas, E. Salas, C. Tello, and H. Zeballos (2009). Diversidad y endemismo de los mamíferos del Perú/Diversity and endemism of Peruvian mammals. Rev. Peru. Biol. 16(1): 5-32.

Rare and little known They are very poorly known, and the "combined species" (when only one species was recognized) has been classified as data deficient by the IUCN. Their behavior largely appears to resemble that of the better-known Nasua coatis, although the mountain coatis feed less on fruit.Rodríguez-Bolaños, A., A. Cadena, and P. Sánchez (2000). Trophic characteristics in social groups of the Mountain coati, Nasuella olivacea (Carnivora: Procyonidae). Small Carnivore Conservation 23: 1–6.

Unlike the Nasua coatis, mountain coatis are very rare in captivity. Among ISIS registered institutions, only three zoos (all in the US) reported that they had mountain coatis in early 2011, but at least one of these appears to be a case of misidentification. A mountain coati that was confiscated from poachers is kept at Bioparque la Reserva in Cota, Colombia.

References

External links ARKive (2010). Nasuella olivacea in Ecuador. Photo by Nigel Simpson/Jocotoco Foundation.