Spix's macaw (Cyanopsitta spixii), also known as the little blue macaw, or simply blue macaw, is a macaw species that was endemic to Brazil. It is a member of tribe Arini in the subfamily Arinae (Neotropical parrots), part of the family Psittacidae (the true parrots). It was first described in 1638 by German naturalist Georg Marcgrave when he was working in Pernambuco in Dutch Brazil. It is named for German biologist Johann Baptist von Spix, who collected a specimen in 1819 on the bank of the São Francisco River near Juazeiro. This bird has been completely extirpated from its natural range, and following a several-year-long survey, the IUCN officially declared it extinct in the wild in 2019. However, after over 20 years of conservation efforts, 200 macaws have been bred from captive birds, and 52 individual birds have since been reintroduced into their natural environment in June 2022.

The bird is a medium-size parrot weighing about , smaller than most of the large macaws. Its appearance is various shades of blue, with a grey-blue head, light blue underparts, and vivid blue upperparts. Males and females are almost identical in appearance; however, the females are slightly smaller.

The species inhabited riparian Caraibeira (Tabebuia aurea) woodland galleries in the drainage basin of the Rio São Francisco within the Caatinga dry forest climate of interior northeastern Brazil. It had a very restricted natural habitat due to its dependence on the tree for nesting, feeding and roosting. It feeds primarily on seeds and nuts of Caraiba and various Euphorbiaceae (spurge) shrubs, the dominant vegetation of the Caatinga. Due to deforestation in its limited range and specialized habitat, the bird was rare in the wild throughout the twentieth century. It has always been very rare in captivity, partly due to the remoteness of its natural range.

It is listed on CITES Appendix I, which makes international trade prohibited except for legitimate conservation, scientific or educational purposes. The IUCN regard the Spix's macaw as extinct in the wild. Its last known stronghold in the wild was in northeastern Bahia, Brazil, and sightings were very rare. After a 2000 sighting of a male bird, the next and last sighting was in 2016. The species is now maintained through a captive breeding program at several conservation organizations under the aegis of the Brazilian government. One of these organizations, the Association for the Conservation of Threatened Parrots (ACTP), moved birds back from Germany to Brazil in 2020 as part of their plan to release Spix's macaws back into the wild. The Brazilian Chico Mendes Institute for Biodiversity Conservation (ICMBio) is conducting a project Ararinha-Azul with an associated plan to restore the species to the wild as soon as sufficient breeding birds and restored habitat are available.

Taxonomy

Spix's macaw is the only known species of the genus Cyanopsitta. The genus name is derived from the Ancient Greek kuanos meaning "blue" and psittakos meaning "parrot". The species name spixii is a Latinized form of the surname "von Spix", hence Cyanopsitta spixii means "blue parrot of Spix". The genus Cyanopsitta is one of six genera of Central and South American macaws in the tribe Arini, which also includes all the other long-tailed New World parrots. Tribe Arini together with the short-tailed Amazon and allied parrots and a few miscellaneous genera make up subfamily Arinae of Neotropical parrots in family Psittacidae of true parrots.

In 1638, German naturalist Georg Marcgrave became the first to describe the species and the first European to observe it. It is named, however, for German biologist Johann Baptist von Spix, who collected the type specimen in April 1819 in Brazil but gave it the misnomer Arara hyacinthinus, not realizing the name collided with Psittacus hyacinthinus, the name assigned to the hyacinth macaw described by John Lathan in 1790. Spix's mistake was noticed in 1832 by German ornithologist Johann Georg Wagler, who realized that the 1819 specimen was smaller and a different colour from the hyacinth macaw; he designated the new species Sittace spixii. It wasn't until 1854 that French naturalist Charles Lucien Bonaparte properly placed it in its own genus, designating the bird Cyanopsitta spixi, based on important morphological differences between it and the other blue macaws.Juniper, pp. 19–23 It was listed as Cyanopsittacus spixi by Italian zoologist Tommaso Salvadori in his 1891 Catalog of the Birds in the British Museum.

Naturalists have noted the Spix's similarity to other smaller members of tribe Arini based on general morphology as long ago as Rev. F.G. Dutton, president of the Avicultural Society U.K. in 1900: "it's more like a conure" ('conure' is not a defined taxon – in Dutton's time, it referred to the archaic genus Conurus; today those would be among the smaller non-macaw parakeets in Arini). Brazilian ornithologist Helmut Sick stated in 1981: "Cyanopsitta spixii...is not a real macaw". (Sick's remark was in the context of an article on Lear's macaw, a larger blue macaw. He recognized, as Spix had not 150 years before, that C. spixii is notably different from the larger macaws).

The morphology-based taxonomy of C. spixii, intermediate between the macaws and the smaller Arini, has been confirmed by recent molecular phylogenetic studies. In a 2008 molecular phylogenetic study of 69 parrot genera, the clade diagrams indicate that C. spixii split from the ancestral parakeets before the differentiation of the modern macaws. However, not all of the macaw genera were represented in the study. The study also states that diversification of the Neotropical parrot lineages occurred starting 33 mya, a period roughly coinciding with the separation of South America from West Antarctica. The author notes that the study challenges the classification of British ornithologist Nigel Collar in the encyclopedic Handbook of the Birds of the World, Volume 4 (1997). A 2011 study by the same authors which includes key genera of macaws further elucidates the macaw taxonomy: the clade diagram of that study places C. spixii in a clade including the macaw genera which is sister to a clade containing the Aratingas and other smaller parakeets. Within the macaw clade, C. spixii was the first taxon to diverge from the ancestral macaws; its nearest relatives are the red-bellied macaw (Orthopsittaca manilata) and the blue-headed macaw (Primolius couloni).

Description

Spix's macaw is easy to identify being the only small blue macaw and also by the bare grey facial skin of its lores and eyerings. plate 70. It is about long including tail length of . It has a wing length of . The external appearance of adult male and female are identical; however, the average weight of captive males is about and captive females average about . Its plumage is grey-blue on the head, pale blue on the underparts, and vivid blue on the upperparts, wings and tail. The legs and feet are brownish-black. In adults the bare facial skin is grey, the beak is entirely dark grey, and the irises are yellow. Juveniles are similar to adults, but they have pale grey bare facial skin, brown irises, and a white stripe along the top-center of their beaks (along the culmen).

Behaviour Diet In the wild, the most common seeds and nuts consumed by Spix's were from Pinhão (Jatropha pohliana var. mollissima) and Favela (Cnidoscolus phyllacanthus). However these trees are colonizers, not native to the bird's habitat, so they could not have been historical staples of the diet.

Its diet also included seeds and nuts from Joazeiro (Ziziphus joazeiro), Baraúna (Schinopsis brasiliensis), Imburana (Commiphora leptophloeos or Bursera leptophloeos), Facheiro (Pilosocereus piauhyensis), Phoradendron species, Caraibeira (Tabebuia caraiba), Angico (Anadenanthera macrocarpa), Umbu (Spondias tuberosa) and Unha-de-gato (Acacia paniculata). Reports from previous Spix's macaw researchers seem to add another two plants to the list: Maytenus rigida and Geoffroea spinosa. Combretum leprosum may also be a possibility.

Reproduction

Captive bred Spix's macaws reach sexual maturity at seven years of age. A paired female hatched at the Loro Parque Fundación laid eggs at the age of five years, but these were infertile. It is suspected that late maturity in captivity may be due to inbreeding or other artificial environmental factors, as other parrots of similar size reach sexual maturity in two to four years. In the wild, mating involves elaborate courtship rituals, like feeding each other and flying together. This process is known to possibly take several seasons in other large parrots, and it may also be the case for the Spix's. They make their nests in the hollows of large mature Caraibeira trees, and reuse the nest year after year. The breeding season is November to March, with most eggs hatching in January to coincide with the start of the Caatinga January to April rainy season. In the wild, Spix's were believed to lay three eggs per clutch; in captivity, the average number is four eggs, and can range from one to seven. Incubation period is 25–28 days and only the female performs incubation duties. The chicks fledge in 70 days and are independent in 100–130 days.

The mating call of Spix's macaw can be described as the sound "whichaka". The sound is made by creating a low rumble in the abdomen bringing the sound up to a high pitch. Its voice is a repeated short grating. It also makes squawking noises.

Its lifespan in the wild is unknown; the only documented bird (the last wild male), was older than 20 years. The eldest bird in captivity died at age 34.

Distribution and habitat Various accounts relate that the birds were more common in Pernambuco than in Bahia through the 1960s but not later. Spix's macaw was most recently (1974–1987) known in the Río São Francisco valley, in northeastern Brazil, principally in the basins on the south side of the river in the State of Bahia. In 1974, ornithologist Helmut Sick, based on information from traders and trappers, extended the possible range of the Spix's macaw to embrace the northeastern part of the state of Goias and the southern part of the state of Maranhão. Other ornithologists reporting the bird in various parts of the state of Piauí further extended the range to a vast area of the dry interior of northeast Brazil.

Study of the lone bird discovered at Melância creek in 1990 revealed substantive information about its habitat. It had been previously assumed that the Spix's macaw had a vast range in the interior of Brazil embracing several different habitat types, including buriti palm swamps, cerrado, and dry Caatinga. But the evidence collected in Melância Creek indicated that the Spix's macaw was a specially adapted inhabitant of the disappearing woodland galleries. Ornithologist Tony Silva mentions that "where Caraibeiras have been felled, as in the Pernambuco side of the São Francisco River, the species has disappeared".

Much remains uncertain about the extent of the bird's original range, because most of its woodland habitat was cleared before naturalists observed either the birds or the Caraiba nesting sites. The historical range is now believed to have encompassed portions of the states of Bahia and Pernambuco in a wide corridor along a stretch of the Rio São Francisco between Juazeiro (or possibly Remanso) and Abaré. Previous observations of the birds from further west are very difficult to explain but conceivably stem from either escaped captive birds or more likely the misidentification of another species such as red-bellied macaw (Orthopsittaca manilatus).