Esacus is a genus of bird in the stone-curlew family Burhinidae. The genus is distributed from Pakistan and India to Australia. It contains two species, the great stone-curlew and the beach stone-curlew.

Taxonomy The genus Esacus was introduced (as a subgenus) in 1831 by the French naturalist René Lesson to accommodate the great stone-curlew. Published in 8 livraisons between 1830 and 1831. For dates see: The name is from Ancient Greek aisakos an unidentified bird variously associated with a robin, a shorebird or a cormorant. In Greek mythology Aesacus was a son of King Priam of Troy. Aesacus sorrowed for the death of his wife or would-be lover, and was transformed into a bird.

Species The genus contains two species:

Description

The two species are larger and heavier-set than the stone-curlews of the genus Burhinus. They resemble small bustards, especially in flight, and have long and heavy bills and long legs.

Distribution and habitat The beach stone-curlew is found in coastal areas, as its name suggests, seldom found far from the coast. The great stone-curlew also favours water, often found close to large lakes or on the river shore. Like the Burhinus stone-curlews the great stone-curlew is nocturnal, but the beach-stone curlew is less so, and feeds during the day on beaches and islands. The beach curlew is found from the Andaman Is through Indonesia to Australia and New Caledonia.Hume, R., Kirwan, G.M. & Boesman, P. (2017). Beach Thick-knee (Esacus magnirostris). In: del Hoyo, J., Elliott, A., Sargatal, J., Christie, D.A. & de Juana, E. (eds.). Handbook of the Birds of the World Alive. Lynx Edicions, Barcelona. (retrieved from http://www.hbw.com/node/53774 on 12 March 2017). The great stone-curlew is found from coastal Iran and Pakistan through central India, Burma, Thailand to Hainan in China.Hume, R. & Kirwan, G.M. (2017). Great Thick-knee (Esacus recurvirostris). In: del Hoyo, J., Elliott, A., Sargatal, J., Christie, D.A. & de Juana, E. (eds.). Handbook of the Birds of the World Alive. Lynx Edicions, Barcelona. (retrieved from http://www.hbw.com/node/53773 on 12 March 2017).

Behaviour They feed on crabs and other invertebrates; the great stone-curlew uses its large bill to overturn stones to find prey, and the beach stone-curlew uses its bill to break up crabs and eat them, which it catches by stalking them like a heron.Hume, R. & Bonan, A. (2017). Thick-knees (Burhinidae). In: del Hoyo, J., Elliott, A., Sargatal, J., Christie, D.A. & de Juana, E. (eds.). Handbook of the Birds of the World Alive. Lynx Edicions, Barcelona. (retrieved from http://www.hbw.com/node/52241 on 12 March 2017)

The Esacus stone-curlews make harsh wailing calls. The great stone-curlew is a seasonal breeder, timing it before the start of the monsoon. The timing of the beach stone-curlew is more variable across its large range. The beach stone-curlew is the only member of the family not to lay a clutch of two or three eggs, and lays a single egg.

Status Both species are listed as near threatened by the IUCN. They are threatened by habitat loss, introduced predators and disturbance of their breeding habitat.

See also Stone-curlew Burhinus Great stone-curlew Beach stone-curlew

References