The western kingbird (Tyrannus verticalis) is a large tyrant flycatcher found throughout western North America, as far south as Mexico. Description Adults are a combination of both gray and yellow plumage, along with crimson feathers that are hidden until courtship or against intruders. Characteristic of kingbird species, the western kingbird is very territorial. Although the western is often misidentified as Cassin's kingbird, Couch's kingbird, or the tropical kingbird due to the yellow coloration, it can be distinguished from these other species through its black, squared tail with white edges.
Anatomy and morphology Standard Measurements length weight wingspan wing tail culmen tarsus
Distribution and habitat
The breeding habitat is open areas in western North America. The increased presence of trees throughout the Great Plains during the past century due to fire suppression and tree planting facilitated the range expansion of the western kingbird,Ellis, E. and R. Kannan, 2004. The Western Kingbird (Tyrannus verticalis): a recently established breeding bird in Arkansas. J. Arkansas Academy Science 58: 52–59.Houston S. 1979. The spread of the Western Kingbird across the prairies. Blue Jay 37:149–157.Gamble LR, Bergin TM. 1996. Western Kingbird (Tyrannus verticalis), no. 227. In: A. Poole (ed.). The Birds of North America Online. Cornell Lab of Ornithology, Ithaca, New York as well as range expansions of many other species of birds.Livezey KB. 2009a. Range expansion of Barred Owls, part I: chronology and distribution. American Midland Naturalist 161:49–56.Livezey KB. 2009b. Range expansion of Barred Owls, part 2: facilitating ecological changes. American Midland Naturalist 161:323–349.Livezey KB. 2010. Killing barred owls to help spotted owls II: implications for many other range-expanding species. Northwestern Naturalist 91:251–270.
Instances of hybridization with the closely related Eastern Kingbird (Tyrannus tyrannus) have been reported. https://ebird.org/species/x00718?siteLanguage=es_CL&continue Hybridization between the two species may become more frequent as the expanding range of the Western Kingbird increasingly overlaps with that of the Eastern Kingbird.
Behavior The name kingbird is derived from their "take-charge" behavior. These birds aggressively defend their territory and will harass larger birds such as ravens or hawks if they stray too close to their nests. https://www.audubon.org/field-guide/bird/western-kingbird
Kingbirds make a sturdy cup nest in a tree or shrub, sometimes on top of a pole or other man-made structure. Three to five white, creamy, or pinkish eggs with heavy blotches of brown, black, or lavender are laid and incubated for 12 to 14 days. Due to the small size of the nest, and the chicks' rapid rate of growth, most of them are pushed out of the nest, due to overcrowding, before they are fully feathered and able to fly.
They wait on an open perch and fly out to catch insects such as bees, robber flies, winged ants, grasshoppers, and spiders. They are also known to eat berries, buckthorn/sumac, and poison ivy seeds.
These birds migrate in flocks to Florida and the Pacific coast of southern Mexico and Central America.
Sound Vocalizations from this species often consist of a long series of squeaky bubbling calls, sometimes compared to a squeaky toy. Another common vocalization is a loud accented kip call.
References
External links
Western kingbird Species account - Cornell Lab of Ornithology Western kingbird - Tyrannus verticalis - USGS Patuxent Bird Identification InfoCenter Western kingbird attacking red tailed hawk with photo - Denver Post, 30 September 2009
Western kingbird Life History - All About Birds