The diadem leaf-nosed batVan Dyke, S. and Strahan, R. (eds.) (2008) The Mammals of Australia, Third Edition, New Holland / Queensland Museum, Brisbane or diadem roundleaf bat (Hipposideros diadema) is one of the most widespread species of bat in the family Hipposideridae. It is probably most closely related to Hipposideros demissus from Makira and to Hipposideros inornatus from the Northern Territory in Australia. Hipposideros diadema is found in Australia, Indonesia, Malaysia, Myanmar, the Philippines, Thailand, and Vietnam.
Description Hipposideros diadema is named for its complex anterior nose leaf, which is horseshoe-shaped and located on the slightly inflated nasal region. This nose shaped evolved to assist in echolocation, adding the noseleaf and the associated intricate musculature to help the nose resonate more effectively.Gobbel, L. 2002. Morphology of the external nose in *Hipposideros diadema* and *Lavia frons* with comments on its diversity and evolution among leaf-nosed microchiroptera. Cells Tissues Organs, 170(1): 36-60. The transverse leaf is erect and there is no median projection.Feldhamer, G., L. Drickamer, S. Vessey, J. Merritt. 1999. Mammalogy. New York: McGraw-Hill. They have huge ears mainly because of the well developed antitragus, while no tragus is present.DeBlase, A., R. Martin. 1981. A Manual of Mammalogy. New York: McGraw-Hill. Males have a sac located posterior to the nose which can secrete a waxy substance, thought to be used in attracting mates and status determination. Body length ranges from six to ten centimeters when adult, with brown fur covering all but the limbs. The underbelly is paler in color, and white spots can be found in the shoulder region. Adults weigh between 34 and 50 grams, and the wingspan is approximately 15 to 22 cm. Hefty claws are found on the hind limbs, and a single claw on each of the forelimbs.Nowak, R. 1999. Walker's Mammals of the World. Baltimore, Maryland: Johns Hopkins University Press. Each toe of the foot has two phalanges, and the short tail is usually enclosed within the small uropatagium. The dental formula is 1/2 1/1 2/2 3/3, molars are dilambdodont, and hefty enamel tubules are present at dentin-enamel junctions.Lester, K., S. Hand. 1987. Chiropteran enamel structure. Journal of Scanning Microscopy, 1(1): 421-436. The oral region of the skull exhibits premaxillary palatal branches that are fused medially, and widely separated from the maxillae laterally.
Reproduction
One breeding season exists, and birthing and lactation coincide with the maximum quantity of insects in the spring. One young is born per litter. Male competition involves some physical skirmishes, but mainly the secretion and detection of a waxy material from behind the nose. Females congregate in large groups during March and April, during which each one gives birth to a single offspring. The mother remains intimate with the young until weaning when the juvenile usually becomes independent.
Habitat
With a heavy body and long, narrow wings, the Hipposideros diadema is adept at fast flight but has relatively poor maneuvering ability. It has adapted to foraging in gaps in forests, such as around tree falls or above rivers. This bat species is not restricted to rain-forest and in outback Australia it forages within eucalypt woodland and open forest, deciduous vine thicket and within towns.Pavey, C. 1998. Colony sizes, roost use and foraging ecology of *Hipposideros diadema* reginae, a rare bat from tropical Australia. Pacific Conservation Biology, 4(3): 232-239. Individuals are known to forage up to two and a half kilometers from the roost during the course of the night. During the day it roost in small groups in caves, old mines, sheds, hollow trees and tree branches.
Lifespan
The Hipposideros diadema typically lives between four and seven years in the wild, but can live up to twelve years in captivity.
Behavior
These bats are nocturnal and gregarious. They congregate and live in groups that can be as large as two to three thousands individuals. Not on an individual level, but as a colony, there seems to be some territoriality exhibited. It is extremely rare case for these bats to attack humans. But when harassed or cornered, these bats can have a painful bite. They carry a myriad of parasites, most of which have no effect on humans however.Uchikawa, K., M. Harada, S. Yenbutra, S. Ohtani. 1983. Bat myobiidae from Thailand (Acari, Trombidiformes). Acarologia, 24(2): 169-180.
Food habits
The Hipposideros diadema are usually insectivorous. The diet varies depending on specific location, but they tend to prefer insects such as coleopterans (beetles), lepidopterans (butterflies and moths), and those within the orthopteroid (grasshoppers) orders. However, they will prey on small birds and spiders rarely. Thus, the Hipposideros diadema is sometime classified as an occasional carnivore.Pavey, C., C. Burwell. Oct. 1997. The diet of the diadem leaf-nosed bat, *Hipposideros diadema*: confirmation of a morphologically-based prediction of carnivory. Journal of Zoology, 243(2): 295-303. These bats are extremely adept predators. By using echolocation, intensified through their highly modified nose and nostrils, they achieve very high rate of success. A constant frequency call is emitted around 50 to 58 kHz, and maintained for 20 to 30 seconds at a time.Fenton, M. 1982. Echolocation calls and patterns of hunting and habitat use of bats (Microchiroptera) from Chillagoe, North Queensland, Australia. Australian Journal of Zoology, (30)3: 417-426. They are not continuous flight hunters, instead they prefer to take short flights from their perches and intercept the prey in midair.Pavey, C. 1998. Bat predation on eared moths: a test of the allotonic frequency hypothesis. OIKOS, 81(1): 143-151. This perch hunting strategy is a low-energy method of acquiring their food. When hunting, they usually fly over a stream or creek that is covered in canopy. They very rarely venture out over open water. Lepidopterans (eared moths) make up a significant portion of their diet and these insects have an auditory range from 20 to 50 kHz. Research has shown that these insects can sense the echolocation pulses and have learned to evade or hide from the attacking bats. Aside from beetles and moths, other insects consumed include weevils and katydids to which the soft parts of such insects are consumed and the inedible parts, such as wings, carapace, and legs are discarded below their perch.
Predation These bats are probably preyed on by large, nocturnal birds of prey, such as owls and in roosts by snakes and small mammalian carnivores, such as Malayan civets (Viverra tangalunga).Hipposideros diadema (diadem roundleaf bat). Animal Diversity Web. https://animaldiversity.org/accounts/Hipposideros_diadema/
References
External links Sound recordings of Hipposideros diadema on BioAcoustica