Rotswinterkoningen (Acanthisittidae) zijn een familie van vogels uit de orde van de zangvogels.

Kenmerken De lichaamslengte bedraagt 8 tot 10 cm.

Leefwijze Rotswinterkoningen vliegen zelden. Ze zijn meestal op de bodem te vinden, waar ze actief aan het zoeken zijn naar kleine ongewervelde dieren, vooral spinnen. De reden waarom ze zo weinig vliegen is waarschijnlijk dat in Nieuw-Zeeland weinig landroofdieren voorkomen. Daarom zijn hun vleugels maar zwak ontwikkeld en zullen ze dan ook zelden vliegen.

Verspreiding Het zijn vogels met een zeer korte staart die in het wild alleen in Nieuw-Zeeland voorkomen. Van de struikwinterkoning (Xenicus longipes) wordt vermoed dat hij uitgestorven is. Men is echter niet 100% zeker. In Noord-Amerika komt de Amerikaanse rotswinterkoning voor. Deze vogel behoort niet tot de familie Acanthisittidae, maar tot de winterkoningen. Dit zijn oscine zangvogels uit de superfamilie Certhioidea.

Taxonomie Uit DNA-onderzoek komt naar voren dat zij de laatste vertegenwoordigers zijn van een heel oude tak van de zangvogels, die als zustergroep van de suboscine en oscine zangvogels gezien kan worden.De familie telt twee nog in leven zijnde soorten. Gill, F., Wright, M. & Donsker, D. (2016). IOC World Bird Names (version 6.3).

thumb|left|350px|Fylogenetische stamboom van de zangvogels., 2008. A Phylogenomic Study of Birds Reveals Their Evolutionary History. Science 320(5884):1763-1768. full text Met rotswinterkoning worden soorten uit de familie Acanthisittidae bedoeld.

Soorten Geslacht Acanthisitta Lafresnaye, 1842 Acanthisitta chloris (Sparrman, 1787) – geweervogel Geslacht Xenicus - Gray, 1855 Xenicus gilviventris Pelzeln, 1867 – rotswinterkoning Xenicus longipes (Gmelin, 1789) – struikwinterkoning Geslacht Traversia Rothschild, 1894 Traversia lyalli Rothschild, 1894 – stephens-islandwinterkoning