De WAPA-score, ook onder de Engelse term AVPU bekend, is een score om het bewustzijn van een patiënt of slachtoffer te bepalen. WAPA is een korte, vlugge manier om het bewustzijn te beoordelen en kan het verschil tussen leven en sterven maken. De score wordt bepaald door uiterlijke waarneming; er worden geen instrumenten zoals saturatiemeters of bloeddrukmeters bij gebruikt.

De WAPA-score is een versimpelde versie van de Glasgow-comaschaal, waarbij men minimaal 3 en maximaal 15 punten kan toekennen, bij het openen van ogen, het bewegen van het lichaam als ook verbale reacties.

De score wordt als volgt bepaald:

WAPA AVPU Omschrijving Wakker Alert De patiënt is wakker en reageert op alle bevelen. Aanspreekbaar (responds to) Voice De patiënt reageert alleen wanneer hij wordt aangesproken. Pijngevoelig (responds to) Pain De patiënt reageert alleen wanneer een pijnprikkel wordt gegeven. A-reactief Unresponsive De patiënt reageert niet.

ACVPU In juli 2012 publiceerde het Britse Royal College of Physicians de National Early Warning Score (NEWS), National Early Warning Score (NEWS) (pdf), Royal College of Physicians, juli 2012 met als doel de beoordeling van patiënten te standaardiseren. In december 2017 volgde NEWS2 en werd de C van Confused (confuus) aan de AVPU-schaal toegevoegd, National Early Warning Score (NEWS) 2 (pdf), Royal College of Physicians, december 2017, p. 18 omdat een patiënt weliswaar alert kan zijn, maar tegelijkertijd verward, waaraan medische oorzaken ten grondslag kunnen liggen. Bryan Williams, The National Early Warning Score and the acutely confused patient, Clinical Medicine, Volume 19, Issue 2, maart 2019, p. 190-191 De nieuwe schaal ziet er dus als volgt uit:

ACVPU Omschrijving Alert De patiënt is wakker en reageert op alle bevelen. Confused De patiënt is alert, maar er is sprake van acute verwarring. (responds to) Voice De patiënt reageert alleen wanneer hij wordt aangesproken. (responds to) Pain De patiënt reageert alleen wanneer een pijnprikkel wordt gegeven. Unresponsive De patiënt reageert niet.

Zie ook Apgarscore

Noten

Categorie:Neurologie Categorie:Eerste hulp Categorie:Scoringsmethode