Tarucus rosacea is een vlinder uit de familie Lycaenidae. De wetenschappelijke naam werd gepubliceerd in 1885 door Jules Léon Austaut als Lycaena theophrastus var. rosacea.
Verspreiding De soort komt voor in Afrika (Marokko, Algerije, Tunesië, Egypte, Mauritanië, Niger, Senegal, Gambia, Guinee, Burkina Faso, Noord-Ivoorkust, Noord-Ghana, Noord-Nigeria, Noord-Kameroen, Tsjaad, Soedan, Djibouti, Ethiopië, Somalië, Noord-Oeganda, Noordwest-Kenia) en Zuidwest-Azië (Libanon, Israël, Jordanië, Irak, Zuid-Iran, Koeweit (2021). The state of biodiversity in Kuwait, Saudi-Arabië, Bahrein (2006). Kingdom of Bahrain. Public Commission for the Protection of Marine Resources, Environment and Wildlife. General Directorate for Environment and Wildlife Protection. Bahrain First National Report To the Convention on Biological Diversity, Qatar Butterflies (Lepidoptera) of Qatar, April-June 1979 Entomologist's Gazette, Vol. 31: 103-111, Oman, Jemen, Afghanistan (2008). Biodiversity Profile of Afghanistan. An Output of the National Capacity Needs Self-Assessment for Global Environment Management (NCSA) for Afghanistan, Noordwest-India).
Waardplanten De rups leeft op Ziziphus leucodermis, Ziziphus lotus, Ziziphus mauritiana en Paliurus spina-christi (Rhamnaceae).
Mieren De rups wordt bezocht door mieren van de geslachten Plagiolepis, Camponotus en Monomorium.
rosacea